FI beslutar om anmärkning och straffavgift

Finansinspektionen har den 14 december 2022 beslutat om att tilldela Länsförsäkringar Bank AB (”LF”) en anmärkning förenad med straffavgift om 90 miljoner kronor (cirka 5 procent av takbeloppet). Skälet till ingripandet är att Finansinspektionen bedömt att LF haft brister i sin övervakning av pågående affärsförbindelser och enstaka transaktioner sam modellvalidering.

Skälen till beslutet ger vägledning avseende vilka krav som ställs på banker och andra annat finansiella institut med verksamhet förenad med risker liknande dem hos LF. Vi bedömer att det särskilt finns skäl att notera följande: 

 

  • Finansinspektionens undersökning mot LF var inriktad mot s.k. höghastighetstransaktioner och utlandsbetalningar. Betaltjänster som kan användas till denna typ av transaktioner anses förenad med förhöjd risk för penningtvätt och finansiering av terrorism. 

 

  • Verksamhetsutövare med betalverksamhet i motsvarande storleksordning som LF behöver ha automatiserade system för övervakning av transaktioner som uppfyller kraven enligt penningtvättslagen. Det är endast i begränsad utsträckning möjligt att förlita sig på kompletterande manuella kontroller.

 

  • Övervakningssystemen behöver ha funktionalitet som möjliggör dels kontroll kundens transaktioner mot de uppgifter som inhämtats vid verksamhetsutövarens åtgärder för kundkännedom, dels kontroll av kundens transaktionsmönster mot normala beteenden hos övriga kunder inom samma kundsegment. Kundsegmentsindelningen behöver var mer sofistikerat än att endast skilja på privat- och företagskunder.

 

  • Scenarion som används för att identifiera transaktioner och generera varningar behöver dels vara anpassade till kundernas riskklassificering, dels täcka alla risker som identifierats i den allmänna riskbedömningen och som är möjliga att övervaka systematiskt.

 

  • Konton som medger höghastighetstransaktioner måste omfattas av särskilt effektiv övervakning. Finansinspektionen framhåller särskilt att det varit en brist att kunder haft möjlighet att genomföra transaktioner på mycket höga belopp utan att övervakningssystemet har larmat.

 

  • Automatiserade övervakningssystem som är programmerade för att varna och flagga för transaktioner behöver valideras innan den tas i bruk samt vid väsentliga förändringar. Byten av scenarion i systemet kan vara en åtgärd som kräver modellvalidering.

 

  • Rutinbeskrivningar behöver vara så detaljerade att det framgår hur larm/varningar i verksamheten ska utredas och hanteras, under vilka förutsättningar transaktioner ska stoppas respektive utföras samt hur en situation där en transaktion stoppas ska hanteras.

 

  • Finansinspektionen framhåller att LF rapporterat ett väsentligt lägre antal transaktioner är sektorgenomsnittet och att en relativt liten del av anmälda transaktioner hade upptäckts genom det automatiserade systemet. Dessa faktorer har enligt skälen haft betydelse för bedömningen av om systemet för övervakning varit bristfälligt. Verksamhetsutövare har anledning att säkerställa att de övervakningssystem som används ger upphov till ett rimligt antal larm och varningar utifrån verksamheten och dess risker.

 

Advokatfirman biträder löpande klienter i olika branscher med frågor om tillämpning och efterlevnad av penningtvättslagstiftningen. Vi är bl.a. tillgängliga för biträde, rådgivning eller second opinion kring utformningen av system och -arrangemang för övervakning av kunders aktiviteter och transaktioner.

Previous
Previous

Analys av riktlinjer och förfaranden för värdering av mindre likvida tillgångar

Next
Next

MORE Evander har agerat legal rådgivare till BeeSpeaker AB